dilluns, 11 de juny del 2012

Una volta per Costur (21 kilòmetres)

Costur - Dipòsits d'aigua - Campanassa - Camí Fontanella - Vilambou - Fontanella - Mas d'Avall - Collao - Mas de Quadrat - Bassa Compte d'Aranda - Pou de Costur - Algepsar - La Serra - Els Morrals - Barranc Fornet - Bassa Roja - Mas de Gaetano - Foes - Costur

    El divendres passat en Rubén (PSP) em va demanar que l'acompanyés a fer una volta per el terme de Costur per mirar uns quants camins i així poder fer una bona volta corrents (ja que ell és corredor) i, a poder ser, que fos mitja marató (Es a dir uns 21 kilòmetres) així que dissabte en Rubén, n'Inma i jo vam sortir cap allà les 8 desde la plaça Major per començar a fer la volteta.


   Comencem pujant el carrer Enmig i Alcora fins arribar a la Punta la Creu. Allà anem per la vorera per la carretera fins poc abans d'arribar a la báscula on s'agafa un sender que ens pujarà fins als Dipòsits d'aigua de Costur (ED50 30 740562 4445078). Després baixem cap a la Campanassa (on es troben els pous de pedra seca de Costur, realment extraordinaris) i agafem en la bifurcació el camí de la dreta que ens baixa fins la carretera per un sender i, creuant la carretera, fins al camí de la Fontanella i el Mas d'Avall.

Pujant cap als Dipòsits
Zona encara recuperant-se del gran incèndi del 2007
Pous de pedra seca
    Aquí tornem enrere cap a Costur, on ens encaminarem aquest cop cap al Calvari i anirem a buscar el camí del Vilambou, seguint-lo i agafant la primera bigurcació a l'esquerra donant la volta al tossal del Calvari i baixant cap al barranc fins arribar a la Fontanella. Allà agafarem el camí encimentat cap al Mas D'avall.
   Un cop al Mas d'Avall agafarem el sender que porta cap al Collao i ens aproparem fins a la Font del Collao on es creuen la Pista i el camí del Collao. Per aquest sender podrem veure un altre exemple de "camí empedrat". Aquí n'Inma ens deixa i torna per el Camí del Collao cap al Cabeço fins a Costur.
Camí empedrat del Collao
    A la font agafem el camí perpendicular (girant a l'esquerra en la direcció que portem) fins al Corral del Coix i el Camí del Cabeço ja passat el Mas de Corones. Girem doncs a la dreta i pocs metres més endavant agafarem un petit sender de pocs metres i al final d'aquest girarem a l'esquerra, desembocant a un camí (l'antic Camí Rel que duu de l'Alcora fins Useres), continuant fins a l'inici de la pujada (situada a la dreta del camí) cap al Mas del Quadrat. Un cop allà enllacem un petit tros del PR CV-341 fins al Bassot del Compte d'Aranda. Allà, ja deixant el PR, agafarem un sender a l'esquerra que surt en recte i de baixada cap a Costur, concretament fins als Pous de Costur (allà on s'abasteix d'aigua el Poble) i un cop allà remuntarem per un camí amb forta pendent fins al camí de l'Algepsar, girant cap a la dreta i anant fins a la carretera (aquest tros forma part del Pas de Llonganissa).

   A la carretera la creuarem i pujarem per el camí que hi ha just davant fins al camí de la Follarga que puja a  La Serra (ja vam fer un tros d'aquest camí fa poc). Seguint doncs per la dreta anirem fins a l'encreuament on s'estreten els camins i, en comptes de continuar pujant fins al tossal com l'altra vegada, girarem a l'esquerra on trobarem l'inici d'un sender, l'antic Cami de la Serra. Aquí ens trobem que des de l'incendi no s'ha netejat així que hi ha un tros que es perd i hem de fer una mica de través per retrobar-lo pocs metres més endavant. El Camí de la Serra dona al encreuament del Cami del Mormirà i dels Morrals. Aquí, en comptes d'encarar directament per el camí dels Morrals, girem a la dreta seguint el camí del Mormirà i, deprés de fer el petit sender, girem a l'esquerra per tornar, aquest cop sí, al camí dels Morrals just davant de la Bassa dels Morrals (ED50 30 740729 4443673).

Bassa dels Morrals (centre dreta)
Costur i la urbanització al fons
    Allà seguim per l'esquerra per baixar cap al Barranc Fornet per les voltes dels Morrals on arribarem fins l'encreuament de Huega (seguint el camí de baixada) i el Barranc Fornet (camí esquerra) que és el que seguirem. A partir d'aquí seguirem el mateix camí que vam fer fa uns dies, però aquest cop a l'inrevés. Passant per el "reguer de la coveta", per baix de la Roca Roja i pujant fins a la Bassa Roja.
Corral de la Coveta i dalt de tot el pla de la Bassa Roja

Ruben pujant per el camí de la Bassa Roja

Unes roques curioses

   Per cert, el nom de "Barranc Fornet" sembla bastant encertat, doncs al estar encarat just al sud i estar envoltat de roca calcària es crea un ambient calorós que sembla realment que estàs en un fornet!

    Bé, seguint com l'altra vegada, un cop a la Bassa Roja, pujarem per el sender de les Oliveretes fins al Mas de Gaetano i un cop allà, per la carretera de Vilafamés, tornarem fins el camí de les Foes fins als llavadors i l'abeurador de Costur.
Llavadors i Bassa
Al fons el pont de la carretera

"Aborador" (Abeurador)

Espero que la pogueu disfrutar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada